top of page
  • Foto van schrijverThe Brave Tenderness

Selfness, de nieuwe rock 'n roll"Millennials of Generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000, zijn enorm bezig met hun geestelijke gezondheid", claimt trendwatcher Herman Konings. Toch merk ik dat ook mensen van mijn generatie, Generatie X, geboren tussen 1961 en 1980, zich evengoed lijken te bekommeren om hun mentale welzijn. Ook zij willen af van dat eeuwige geworstel met overboekte agenda's en vrezen voor plotse burn-outs als ze niet gauw ingrijpen. Er is duidelijk meer nodig dan sport, een saunabezoek of een massage. Bovendien neemt niet alleen de werkdruk alsmaar toe, ook de grenzen tussen privé en werk moeten er steeds meer aan geloven. En dan hebben we het nog niet over de druk van sociale media, die onze kinderen, Generatie Z, geboren tussen 1992 en 2010, zelfs nog meer zullen treffen. Dat onze menselijke psyche hier steeds meer onder gaat lijden, staat dus vast. Als ik daar dan met mensen over praat, geven ze het ook toe: ze zijn op zoek naar meer zingeving, naar meer zelfontplooiing. Ze willen 'selfness' en willen daar zelfs gerust een stukje 'luxe' voor opgeven.


Waar wellness de nadruk legt op lichamelijk welzijn, legt men bij selfness de nadruk op zelfacceptatie en innerlijke groei. Zich in harmonie voelen met de 'wilde' natuur speelt daarbij een grote rol. Wellness is trouwens al even over zijn piek heen. We zijn gaan inzien dat lichamelijk welzijn geen voldoening geeft op lange termijn en dat er dus méér nodig is. Liefst willen we geen pilletjes en ook in religie vinden we allang geen troost of houvast meer. Maar ook je hart luchten bij vrienden of familie wordt een zeldzaam gebeuren, want niemand hoort graag andersmans lijden; postief zijn is key. En bovenal, niemand heeft tijd. Want ze hebben het altijd 'zo druk'.


Maar ook je hart luchten bij vrienden of familie wordt een zeldzaam gebeuren, want niemand hoort graag andersman lijden; positief zijn is key. En bovenal, niemand heeft tijd. Want ze hebben het altijd 'zo druk'.

Met The Brave Tenderness Roars tracht ik tegemoet te komen aan die noodzaak tot vertraging en zelfbewustzijn. Via mythische verhalen wil ik man, vrouw en kind terug in contact brengen met hun 'eigen wilde natuur' en ze daar creatief uiting aan laten geven. Mythologie onthult immers sporen van denkbeelden die veel ouder zijn dan de wetenschap van de psychologie (die trouwens in de 19e eeuw haar oorsprong vond in de mythen). Ze worden dan ook opgevat als educatieve verhalen die verhelderende inzichten brengen in de werking van de menselijke psyche, de structuren van intermenselijke relaties en hun culturele samenhang.


Via mythische verhalen wil ik man, vrouw en kind terug in contact brengen met hun 'eigen wilde natuur' en ze daar creatief uiting aan laten geven.

Daarom ben ik ze gaan bestuderen. En daarom wil ik ze nu gaan gebruiken als een 'nieuwe' manier om niet alleen jezelf, maar ook je persoonlijke relaties beter te leren kennen, te begrijpen én te steunen, in alle tederheid. Daarom ook zijn ze het uitgangspunt geworden van de creatieve bewustzijnsworkshops die je hier kan vinden. Ik zie ze als de nieuwe rock 'n roll. Met jezelf als hoofdact: de held(in) in je eigen verhaal.


Meer weten over deze workshops? Bekijk het aanbod hier.


_

Sincerely Yours,

The Brave Tenderness Roars


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page