top of page

Aanbod verhaalfluistersessies

giphy.gif

Jongeren voorbereiden op ‘volwassenheid’, geen evident parcours


Hoe kan je kinderen voorbereiden op hun 'puberteit'? Hoe kunnen we hen reeds op vroege leeftijd bewuster maken van zichzelf en hen motiveren om de beste versie van zichzelf te worden alvorens ze in de puberteit belanden? Het puberbrein functioneert immers anders dan dat van een kind of een volwassene, en gelukkig maar. Hierdoor is het zowel voor hen, als voor ons als volwassenen, een verrijkende uitdaging op een 'andere' manier te gaan voelen, denken, handelen en communiceren, willen we van onze kinderen zelfbewuste jongeren maken.

Wat we 'weten' is dat het abstracte denken, of bewust kijken naar jezelf, bij kinderen start rond hun tiende jaar. Het is ook de leeftijd waarop hun ‘kinderlijke’ en dus 'innerlijke wilde natuur' sterk begint af te nemen, maar ook is het de leeftijd waarbij de nauwe band met de ouders voor het eerst onder spanning komt te staan.

Het is dus niet verwonderlijk dat de puberteit voor vele ouders, zonder een goede voorbereiding daar naartoe, een lastig parcours kan zijn. Vooral ouders die erg zorgzaam en opofferingsgezind zijn krijgen vaak harde klappen van hun pubers, die op hun beurt vaak nog meer hun best moeten doen om los te komen van thuis. Op die manier is het niet vreemd dat jongeren negatief ontsporen en ongewild terechtkomen in een vroeg stadium van psychisch lijden.

 

Een proactief bewustzijnsmechanisme

Zover hoeft het natuurlijk niet (meer) te komen. Je kan kinderen wel degelijk tools geven voor een makkelijkere overgang naar hun puberteit.  Oude, sjamanistische culturen vieren belangrijke procesovergangen zoals de puberteitsfase al eeuwenlang met krachtige rituelen en vieringen. In onze westerse beschaving echter is  de erkenning van het diep innerlijke belang van die overgang jammergenoeg wat zoek geraakt. We vieren wel, maar wàt vieren we dan? En hoe wordt de jongere in dit spirituele proces begeleid?


De vraag rijst dus hoe we in onze maatschappij de 'innerlijke wilde natuur' van  onze jongeren dan wél intact kunnen houden, zodat ze een proactief bewustzijnsmechanisme ontwikkelen waartoe ze anders de kans niet krijgen?

 

De diepe kracht van overgeleverde verhalen

Ik vond een oplossing in mijn liefde voor mythologische verhalen en oude sprookjes. Bij het herlezen en bestuderen van deze verhalen voelde ik al meteen mijn 'innerlijke wilde zelf' opnieuw opleven. Snel kwamen er tal van inzichten naar boven waardoor ik de onmiskenbare, waardevolle kracht van de diepere, vaak verloren, symbolische betekenis van deze verhalen herontdekte. Die passie delen met mijn dochter, toen 10 jaar, liet mij zien hoezeer ook zij gegrepen werd door het verhaal en hoe zij in staat was om de diepere betekenis ervan te begrijpen. Deze doorslaggevende ervaring leidde dan ook tot het bedenken en uitwerken van het concept van 'De Verhalenfluisteraar'.
Inmiddels merk ik op dat kinderen vanaf 10 jaar uit zichzelf al op zoek zijn naar het willen begrijpen van diepere levensdynamieken. Universele oerbeelden en symbolen ontdekken en 'decoderen' vinden ze geweldig en werkt heel krachtig op hen door. Ze zijn dan ook in staat om de inzichten en levenslessen eruit te halen die ze nodig hebben, om ze te kunnen blijven toepassen tijdens hun verdere ontwikkelingspad naar vol-wassen-heid. Het mag gezegd: een belangrijke overgang in bewustwording en zelfkennis vindt hier plaats.

 


Zelfkennis: dé basis voor elk volwassen persoon

 

Het spreekt voor zich dat niet alleen ouders en hun kinderen baat hebben bij een verhaalsessie; niemand blijft immers vrij van trauma en innerlijke kwetsuren.
En meestal dragen we ze blijvend mee, door gebrek aan inzicht in onszelf en anderen.
D
at kan dus anders. Door een gedurfde blik naar binnen te werpen. Confronterend? Ja. Maar meer nog is het een dankbare, verhelderende manier om naar jezelf, de ander en ervaringen in het leven te kijken zodat je er innerlijk wijzer van wordt en je persoonlijk groeit. Dat is het doel.
 

Meer weten over De Verhalenfluisteraar

FullSizeRender.jpeg

De held in jezelf

Publieke verhaalfluisterssie

 

Voor wie?

voor iedereen vanaf 10 jaar die het leven op een verhalende manier beter wil leren begrijpen


Wat leer je concreet?

 

De sessie start met een symbolisch verhaal of sprookje dat wordt voorgelezen, waarna we stap voor stap dieper afdalen in het verhaal, maar ook dieper in onszelf. Symbolen worden ontcijferd, metaforen ontleed, archetypes herkend. Er wordt gefilosofeerd vanuit het denken én het voelen. Wie zijn wij in óns verhaal, op ónze levensweg? Wat zijn onze uitdagingen, onze blokkades op onze weg? En hoe gaan wij met onze beperkingen om?

Al na één sessie heb je meer zelfsturende inzichten gekregen.
 

Prijs: €25/pers

<25j: €10/pers


Start: 10u - Einde: 12u (2u)

(lees ook de voorwaarden en werking onderaan de pagina)

 


Klik op 'programma' om te zien waar en wanneer er publieke verhaalsessies doorgaan.

PROGRAMMA >

IMG_3189_Snapseed_3.jpg

De held in jezelf

 

Duo-workshop Slow Collage Art in kleine groep

 

Voor wie?
 

voor zowel creatievelingen als niet-creatievelingen vanaf 10 jaar

Wat leren jullie concreet?

De Verhalenfluisteraar leest in kleine groep  (max. 2 duo's) een kernsprookje* voor met als doel inzichten te scheppen die het bewustzijn vergroten, zodat we de held in onszelf ontdekken. Meteen daarna is het tijd voor interactie. Het verhaal is erop gericht om via symbolische figuren en beeldspraken samen te ontdekken wat er binnenin onszelf plaatsvindt en uiterlijk om ons heen gebeurt, en daar verheldering in te brengen.

 

Nadien werken jullie als duo samen het verhaal uit aan de hand van afbeeldingen uit tijdschriften. Deze worden verknipt en zo gecombineerd dat voor jullie de kern van het verhaal een unieke vorm krijgt. Nadien wordt de fotocollage bewerkt met acrylverf zodat het onherkenbaar wordt, een art collage dus.

Zo leren we naast het een-op-een verbinden ook via onze objectieve waarnemingen en intuïtie de prijsgegeven geheimen van een sprookje dieper integreren in ons bewustzijn. Kortom, jullie worden zélf 'verhalenfluisteraars'.

 

Een absoluut verrijkende duo-workshop voor lichaam, geest en ziel!
Ideaal voor ouders en hun kind(eren), of andere duo's, zoals bv. peters en meters en hun petekinderen.

Prijs: €155/duo


Start: 14u - Einde: 18u (4u)

(lees ook de voorwaarden en werking onderaan de pagina)


*2 verschillende sprookjes komen op regelmatige basis terug aan bod - zie programma

Workshop Slow Collage Art in privésfeer
 

Deze workshop liever privé beleven? Dat kan, zowel op je eentje als in duo. De keuze van het sprookje wordt vooraf overlegd. Via interactie en artistieke one-on-onebegeleiding word je ingewijd in de geheimen en mysteries van het gekozen verhaal. Daarna ga je samen aan de slag met beelden uit tijdschriften om uiteindelijk tot één verhelderend kunstwerk te komen!

Prijs: €195/pers of €195/duo

Start: 9u - Einde: 13u (4u)
(weekdag of zaterdag, overeen te komen - lees ook de voorwaarden en werking onderaan de pagina)

PROGRAMMA >

Lees hier wat deelnemers ervan vonden

 

Voorwaarden

Leeftijd kinderen min. 10 jaar. Voorkennis en/of artistieke skills zijn niet vereist, noch voor de verhaalfluistersessie of de art workshop. De art workshop in groep wordt bewust klein gehouden zodat iedereen persoonlijk kan worden begeleid (max 2 duo's).

Alle prijzen zijn incl. voorlezen en uitzetting van het verhaal  (hetzij uitvoerig of beknopt afhankelijk van de interactie), alle materiaal, persoonlijke artistieke begeleiding + water/koffie/thee.
 

Breng je eigen lunch mee voor een volledige dagworkshop, alsook je eigen schaar mocht je linkshandig zijn.

Betalen kan contant of per overschrijving.De Verhalenfluisteraar boeken?

Een verhaalfluisterssie boeken voor een grotere groep, als school of organisatie, of als teambuilding voor je bedrijf hoort ook tot de mogelijkheden.
 

Een verhaalfluistersessie (100 min of 2 lesuren) kan naar iedereen worden gebracht die dichter bij zichzelf wenst te komen: leerlingen* en leerkrachten, in woonzorgcentra, jeugd- en opvoedingscentra, organisaties in de GGZ, in bedrijven of in het kader van een privé-initiatief.

* leeftijd: 3de graad lagere school en 1ste graad middelbaarContacteer me voor info en prijzen.

bottom of page