top of page

De Verhalenfluisteraar©

"Zowel de kinderen als ik als leerkracht, waren nieuwsgierig. Wat konden we verwachten?
Het bleek al snel dat de vlotte manier waarop de kinderen aangesproken werden bepalend was voor het creëren van een aangename sfeer. Het verhaal, een sprookje, werd door de kinderen duidelijk gesmaakt. Ze waren helemaal mee en konden nadien ook aan de hand van gerichte vragen de verhaallijn weer opbouwen. De open sfeer was belangrijk voor het gesprek dat na het verhaal op gang kwam. Aan de hand van gerichte vragen over de personages en de gebeurtenissen uit het verhaal kregen de kinderen zicht op heel wat aspecten uit hun innerlijke wereld. De afbeelding van de ijsberg met de nodige kapstokwoorden was hierbij een prima hulpmiddel.
Het was een verrassende en boeiende activiteit die vraagt om een vervolg. Wat hier aangebracht werd is zeker bruikbaar om verder in de klas mee aan de slag te gaan. Ook de kinderen vragen of De Verhalenfluisteraar nog eens langs komt. Dit zegt genoeg!"

Juf Els, waarnemend directeur
Sportbasisschool Heusden

TBTR_klas6A_filter_bewerkt.jpg

Bezoek aan alle 5de en 6de leerjaren tijdens de Vlaamse Week Tegen Pesten. Sportbasisschool Heusden, maart 2019

FullSizeRender.jpeg

De Verhalenfluisteraar voor jong en oud, 3 zondagvoormiddagen van 10-12u. Bibliotheek Oosterzele, maart 2019
 

FullSizeRender_edited.jpg

Als kind al luisterde ik tijdens het tekenen graag naar audiosprookjes. Het liefst las ik ze ook zelf en keek ik urenlang naar alle prentjes en illustraties. Rond mijn 14e begon ik zelf magische verhalen te schrijven en ze te illustreren. Daar en toen, en verder in mijn latere leven, zijn sprookjes en mythologische verhalen mijn grootste bron voor persoonlijke groei geworden.


Toen ik ze begon te bestuderen, leerde ik al snel over archetypen, en hoe ze in ons leven op een dieper, psychologisch niveau. Ik ontdekte dat ze betrouwbare gidsen en rolmodellen waren voor het ontwikkelen van meer inzicht in onszelf en onze beproevingen, en hoe dit tenslotte tot meer bewustwording leidt. Andersgezegd, verhalen, mythen en sprookjes transformeren ons op manieren die ons niet meer worden aangeleerd, maar wel nog diep in onze genen zit en om die reden onontbeerlijk veel kennis bevatten. Ik fluister jong en oud daarom graag die kennis opnieuw door.

 

De Verhalenfluisteraar klinkt dan ook niet alleen goed in de oren, het verklaart precies wat ik doe: de diepere wijsheden, metaforen en symbolen vertalen die in tal van wereldliteratuurverhalen verscholen zitten, waardoor het sleutels tot zelfinzicht worden die we kunnen gebruiken om ons eigen gedrag en dat van anderen beter te begrijpen, en dus ook aan te passen. Ze vergroten ons bewustzijn zodat we de weg dat door de wilde natuur werd achtergelaten opnieuw kunnen zien én volgen. De lessen die we in deze verhalen terugvinden, tonen aan dat ons pad nooit eindigt, maar dat het ons nog altijd verder, dieper nog, doorheen onze zelfkennis loodst.

Als De Verhalenfluisteraar zorg ik dat wat er in deze symbolische verhalen dieper leeft, echt gehoord kan worden én blijft hangen, en dit voor iedereen vanaf 10 jaar. Verhalen bieden ontegensprekelijk een waardevol kader voor onze culturele en geestelijke groei. Daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen. Ik zie het daarom als mijn missie om jonge tieners in contact te houden met hun 'innerlijke wilde natuur' en volwassenen, zelfs ouderen, opnieuw te verbinden met die natuur. Ik zie het ook als een manier om ons bewust te maken van de trauma's die diep in onszelf leven, maar veelal onbewust verborgen worden gehouden. Om ze te helen dienen we ze dus eerst bewust te maken.
 

Vanuit de stelregel dat herhaling cruciaal is voor integratie is het aangewezen minstens drie verschillende verhaalfluistersessies bij te wonen. Op school kan dat bijvoorbeeld tijdens de gouden weken (sep-okt), de zilveren weken (jan-feb) en de bronzen weken (apr-mei).

Deze kernverhalen worden zorgvuldig gekozen, zodat ze zo goed mogelijk aansluiten bij de ontwikkelingsfase van wie ze aanhoort. Wie ze zich eigen kan maken, begrijpt beter wat er innerlijk speelt en wat er uiterlijk om ons heen gebeurt.
 

Bovendien adviseer ik ook om met de verhalen aan de slag te gaan tijdens artistieke vormingen. Zo ontstaat er een veelvoudige verbinding tussen de (f)luisteraar en het verhaal, wat dan weer zorgt voor een sterkere en hechtere integratie.

 

Hoe groter ons bewustzijn, hoe sterker ons denk- en gevoelsvermogen, hoe krachtiger we innerlijk worden.

 

PROGRAMMA >

De Verhalenfluisteraar vertelt wekelijks verhalen aan senioren in WZC OLV Ter Veldbloemen, december 2019

"Verfrissend, toegankelijk en vooral passioneel gebracht. Precies wat kinderen en hun ouders nodig hebben om bewust in het leven te staan. Iedereen zou zo’n sessie moeten bijwonen!"

Femke (39j),
Huis Van Het Kind Zottegem

 


"Een interessante manier om verhalen te benaderen, zowel voor kinderen als volwassenen. Het is ongelooflijk hoe sprookjes een geweldige schat aan informatie bevatten die betrekking hebben op onze dagelijkse realiteit. De interactie tussen kinderen en volwassenen is waardevol en nodig om de achtergrond en de levenswijsheid van het verhaal te verduidelijken en te vergelijken met ons eigen gedrag. Een degelijke, maar eenvoudige ondersteuning voor de positieve groei van kinderen, zowel voor ouders als leerkrachten. De luisteraar wordt een digitaal schema aangeboden dat als coachingstool toepasbaar is voor iedereen. Een vernieuwend, fris educatieconcept!"
 

Baudewijn (73j),
oud-leerkracht College Zottegem

 

bottom of page