top of page
  • Foto van schrijverThe Brave Tenderness

Feminisme, een gebrandmerkt woord?


Foto: Matt Bernstein @mattxiv

Ik ben geen feminist. Toch niet als het nog steeds het foute en negatieve imago draagt van een collectie mannenbeschimpers met een afschuw voor vrouwelijkheid. Spijtiggenoeg heeft dit publieke opniniebeeld zo vaak navolging gekregen dat het, om zo te zeggen, bijna cultureel erfgoed is geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jonge vrouwen daar liever niet mee geassocieerd worden. Je zou voor minder.

Het is jammer te moeten constateren dat deze traditionele vrouwenbeweging er deels voor gezorgd heeft dat enige feministische betrokkenheid over de jaren heen fel is verminderd en zelfs zo goed als onzichtbaar is geworden. Zo blijft de jarenlange maatschappelijke disbalans tussen mannen en vrouwen deels in stand gehouden, wat evengoed geldt voor het niet genoeg uiten van onze mannelijke en vrouwelijke aspecten.


Het feit blijft dat vrouwen, jong én oud, vandaag nog steeds heel hard bezig zijn met gender en emancipatie. Ook de vrouwen die beweren daar niet mee bezig te zijn. Ze vinden alleen geen platform. Naast dit feit heerst bij vele vrouwen ook nog eens het hardnekkige mechanisme om ten allen tijde beleefd te blijven in grensoverschrijdende situaties, zoals wanneer ze te maken krijgen met ongepaste opmerkingen of aanrakingen; ik betrap mezelf daar ook nog vaak op. Onze intuïtie schreeuwt nee, maar uiterlijk blijven we beleefd of we lachen het weg, uit schrik een ongemakkelijke situatie te creëren. Op zich een nobele daad, maar voor de agressor eerder een vrijgeleide om zonder scrupules verder te doen.


"Eindelijk hebben we een punt bereikt waarop voldoende vrouwen voldoende wereldwijsheid hebben om recht te staan."

Maar het gaat de goede kant uit. Een nieuwe beweging is in opmars, of zoals Van Fossen het in onderstaand artikel zegt: "Eindelijk hebben we een punt bereikt waarop voldoende vrouwen voldoende wereldwijsheid hebben om recht te staan."


Wees zo'n vrouw. Binnen je gezin, je vriendenkring en familie. En wees de man die dit steunt. Dat betekent niet dat mannen vrouwen op een piëdestal moeten gaan plaatsen, het mag natuurlijk als dat terecht is (en vice versa); maar mannen kunnen er ook voor zorgen dat de vrouwelijke onderdrukking die zijzélf meedragen, bevrijd kan worden. Alleen op die manier zal de nieuwe golf naar vrouwelijke gelijkheid niet opnieuw de ondergang worden die ze ooit zo duidelijk is geweest.


Lees hier het volledige artikel: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171117_03193406

-

Sincerely Yours,

The Brave Tenderness Roars

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page